Wat te doen met BKR

Auto leasen BKR? Het zijn drie woorden die vaak samen gegoogeld worden. Het blijkt een heikel punt te zijn voor veel mensen om een redelijke rente te krijgen met een BKR registratie. Veel aanbieders gebruiken een aantal middelen om het moeilijk te maken voor mensen met een registratie.

Rente voor risico

De meeste aanbieders geven mensen maar al te graag krediet, maar als het gaat om mensen met een BKR registratie is er een simpel antwoord dat ze hebben: hogere rente. Ergens is dit onvermijdelijk. Er kleeft nou eenmaal een bepaald risico aan. Maar al snel is deze rente een zekerheid voor ze. Cru gezegd, in plaats van te kijken wat voor registratie wat voor risico heeft kiezen ze simpelweg een rente zo hoog dat ze het meeste risico vermijden door mensen af te schrikken en voor de mensen die doorgaan zoveel te verdienen dat ze altijd veilig wegkomen. Gelukkig zijn er aanbieders die deze risico’s reëler inschatten en een schappelijkere rente quoteren.

Extra stappen

Een andere manier om mensen met een BKR registratie te weren is om extra stappen te vragen voor de registratie. Misschien ben je deze al een keer tegengekomen. Opeens zijn er apart vereiste voor als je wilt leasen of lenen met een BKR registratie. Een populaire hier is om de communicatie te vertragen. Er word dan een focus op mails gelegd die laat beantwoord worden.

Onverschilligheid

Wat überhaupt problematisch is is de ongewogenheid van de registratie. Op het moment dat je één aantekening hebt heb je een BKR registratie. Zo was er recent een casus van een jongen die geen hypotheek kon krijgen omdat hij drie betalingen op een Playstation op afbetaling had gemist toen hij 18 was. Dat zegt, zou ik zeggen, bijzonder weinig over of iemand wel of niet zijn hypotheek zou kunnen en gaan betalen.

FICO-scores

In Amerika werken ze veel intensiever met krediet. Het is dan ook niet verrassend dat hun kredietscores iets genuanceerder zijn dan onze registratie. Er word rekening gehouden met iemands huidige krediet, krediet geschiedenis, krediettype en kredietbetaling. Deze factoren zijn een stuk gebalanceerder naar mijn idee dan het binair systeem in Nederland. Het is zo mogelijk dat zelfs als er iets misgaat in het verleden dat je kan compenseren op andere manieren om toch een gezonde score te krijgen. Het nadeel hiervan is echter dat het mensen wel heel precies uitsplitst en ongelijkheid aanmoedigt. Op zoek naar een mooi midden zou ik zeggen.