Wat je moet weten over inkt cartridges

HP cartridge

Een printer kun je niet meer weg denken bij een standaard huishouden of bedrijf. Het is zelfs zo gewoon geworden om er één te hebben dat er niet veel vragen meer over gesteld worden rondom printers. Toch is het goed om een aantal zaken goed op een rijtje te hebben. Zo hoef je niet perse  de cartridges van het originele merk te kopen en kun je verklaren waarom de kleur inktpatroon toch leeg gaat bij zwart printen. Daarnaast is het ook niet altijd slim om cartridges volledig leeg te printen en hier lees je waarom.

Verschillende cartridges.

Merken van printers verkopen vaak inktpatronen die specifiek passen in de printer die je van ze gekocht hebt. Zo zouden HP cartridges nooit in een Canon printer kunnen passen. wel er bestaan er compatibele inktcartridges die ontwikkeld zijn voor een bepaald type printer. Want ook al geeft het merk van de aangeschafte printer aan dat hun eigen cartridges het beste passen. Hoeft dit niet te betekenen dat dit ook zo is. Vaak zijn de originele cartridges erg prijzig en minder duurzaam. Wel kan er verschil zitten in kwaliteit tussen originele cartridges en compatibele. Echter, na een beetje speurwerk op het internet en zou het zomaar kunnen zijn dat een compatibele cartridge veel gunstiger is.

Inktniveaus

Misschien is het wel opgevallen waarom de kleuren inktpatroon zo snel leeg raakt terwijl er weinig kleur wordt geprint. Dit kan komen doordat er voor een mooie vol zwarte print vaak ook kleur door de inkt gemengd wordt. Dit kan voorkomen worden door bij instellingen te kiezen om alleen zwarte inkt te gebruiken. Gaat hierna alsnog de kleuren cartridge snel leeg? Dat is te verklaren door een reiniging van de printer die om de zoveel tijd plaats vindt. Door het gebruik van een klein beetje inkt tijdens dit proces gaat de printer verstopping tegen. De hoeveelheid gebruikte inkt hiervoor hangt af per merk en type printer.

Cartridge leeg printen.

Een printer geeft al vaak van te voren aan of een cartridge leeg raakt of niet. Het is af te raden om deze ook helemaal leeg te printen. Naast dat het vervelend is dat een printer stopt op het moment van printen. Kan een printer hierdoor ook beschadigd raken. Omdat de printkop een kleine opening heeft die tijdens het printen verhit wordt. Wordt hij verkoeld door de doorstroom van inkt. Door het leeg raken van de inkt zal de print kop logischerwijs ook niet meer verhit worden en kan deze verbranden. Dus wees op tijd met het vervangen van de cartridges en vermijd extra kosten voor reparaties.