
Wanneer je een werknemer in dienst hebt die langdurig ziek is moet je werken aan zijn re-integratie. Maar dit lukt niet altijd. Als je werknemer niet voldoende meewerkt aan de re-integratie dan moet je een loonsanctie opleggen. Als je dit niet doet kun je zelf namelijk een loonsanctie krijgen van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Dit verstaan we bijvoorbeeld onder een langdurig zieke werknemer die niet meewerkt aan zijn re-integratie:
- niet bereikbaar zijn
- niet verschijnen op het spreekuur met een bedrijfsarts
- geen ander passend werk accepteren
- geen voorschriften opvolgen
- belemmert het herstel
- weigeren een Plan van Aanpak op te stellen / evalueren
In zulke gevallen ben je verplicht om actie te ondernemen zoals het opleggen van een loonsanctie.
Verschillende soorten loonsancties
Een loonsanctie wordt opgelegd om ervoor te zorgen dat je werknemer weer bereid is om mee te werken. Er zijn twee verschillende soorten sancties die je als werkgever zou kunnen opleggen.
Een loonopschorting
Bij deze sanctie hou je tijdelijk het loon in van de werknemer. Dit mag je alleen opleggen als de werknemer zich niet houdt aan de bedrijfsregels omtrent re-integratie en ziekteverzuim. Denk hierbij aan een zieke werknemer die niet verschijnt bij afspraken met de bedrijfsarts of niet bereikbaar is voor contact. Als je werknemer zijn werk weer goed uitvoert moet je het ingehouden loon met terugwerkende kracht alsnog betalen.
Een loonstop
Als je werknemer zich niet houdt aan de wettelijke regels dan moet je een loonstop sanctie opleggen. Een loonstop leg je op wanneer je werknemer weigert om alternatieve passende werkzaamheden te verrichten of als je werknemer zijn eigen herstel belemmert.
Wat zijn de regels omtrent loonsancties?
Er zijn regels verbonden aan deze regelingen. Daarom is het belangrijk om je aan de regels te houden. Dit moet je doen voordat je een loonsanctie opgelegd.
1. Verzuimprotocol opstellen
In een verzuimprotocol staan alle stappen en verplichtingen van jou en je zieke werknemer op een rijtje. Tijdens je contact met de werknemer kun je verwijzen naar dit protocol.
2. Geef je werknemer een waarschuwing
Het waarschuwen van je werknemer voordat je een loonopschorting of loonstop toepast is verplicht. Ook schriftelijk waarschuw je een werknemer over een loonstop.
3. Schakel een expert in
Voordat je overgaat tot sancties is het slim om een expert zoals ADXpert in te schakelen. Die kunnen je het beste helpen om alle stappen te doorlopen.
Laat een reactie achter