Tips voor het verduurzamen van je bedrijf

Heb jij een eigen bedrijf? Dan heb je er vast al eens over nagedacht om duurzamer te werk te gaan. Het is tegenwoordig steeds belangrijker om milieubewuster te zijn. Het zorgt er namelijk voor dat onze omgeving leefbaar blijft, en dat willen we allemaal natuurlijk. 

Ook als bedrijf kun je bewuster omgaan met het milieu. Met een eigen bedrijf heb je ook een bepaalde verantwoordelijkheid om duurzaam te opereren. Het is niet zo netjes als een bedrijf bijvoorbeeld zijn afval ergens in India in de oceaan laat dumpen. Of als het bedrijf al zijn vervoer via zware dieselauto’s regelt. Je draagt met een bedrijf toch een groter steentje bij aan de maatschappij. In deze blog geef ik een aantal tips om jouw bedrijf een beetje groener te maken.

Verduurzamen kantoor

Wanneer je een bedrijf hebt heb je ook vaak een kantoor. Op dit kantoor werk je misschien wel alleen of met velen bij elkaar. Hoe groot je kantoorgebouw ook is, er valt altijd wel wat te verduurzamen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar hoeveel kantoorbenodigdheden worden gebruikt. Denk hierbij aan pennen, papier, snelbinders, notitieblokken, koffie, thee en andere materialen die op een kantoor worden gebruikt. 

Je kunt verduurzamen door bepaalde materialen in minder grote getalen te consumeren. Papier hoeft tegenwoordig veel minder gebruikt te worden, we hebben allerlei digitale apparaten die papier kunnen vervangen. Zodra je de hoeveelheid papier in mindering brengt hoef je ook minder vaak nieuwe pennen te kopen. Als er door vele bedrijven duurzamer omgegaan wordt met plastic en papier, wordt er minder plastic weggegooid en worden er minder bomen gekapt.

Naast minder schrijfmaterialen gebruiken kun je ook verduurzamen op kantoor door duurzame thee en koffie te kopen. Er wordt in de Nederlandse kantoren vaak veel koffie gedronken. Door koffie en thee biologisch in te kopen kun je ook hier je steentje bijdragen aan een beter ecosysteem. Door biologische productie te stimuleren laat je met jouw bedrijf zien dat je voor groen gaat!

Afvalverwerking

Het minder gebruiken van materialen zorgt er ook voor dat je minder afval binnen je bedrijf zult verwerken. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je mogelijk een kleinere afvalbak nodig hebt en dus met lagere kosten uitkomt. 

Verder kun je ook verduurzamen wanneer het aankomt op het inzamelen van bedrijfsafval. Een partij als GP Groot kan goed advies geven voor bedrijfsafval management. Je kan bijvoorbeeld een bedrijfsafval container huren die ervoor zorgt dat jij duurzaam met je afval omgaat. Het verbeteren van afvalmanagement kan jouw bedrijf ook nog eens geld besparen, dat maakt het verbeteren van onze leefomgeving nog leuker!