Blockchain & Logistiek

Blockchain in de logistiek is in wezen het gebruik van technologie, die essentieel was voor het succes van virtuele valuta, in het dagelijkse leven van een onderneming in de sector. Blockchain heeft immers, net als de meeste hoogstaande technologische hulpmiddelen, bewezen efficiënt te zijn op verschillende gebieden. 

Met name in de sector transport & logistiek is de technologie van essentieel belang om de informatiebeveiliging te verbeteren en de operationele kwaliteit te verhogen. Om een concurrentievoordeel te behalen, hebben veel merken al voor deze oplossing gekozen. 

Wilt u een beter inzicht in de Blockchain-technologie en hoe deze voordelig kan zijn voor de transport & logistiek sector? Lees dan dit artikel verder! 

Wat is de Blockchain? 

Zoals in de inleiding is gezegd, is blockchain een technologie die al lang in verband wordt gebracht met Bitcoin (virtuele valuta). 

Het is een openbaar en virtueel grootboek waarin allerlei soorten informatie worden opgeslagen. Het grote detail is dat de Blockchain een onveranderlijke record technologie is, dat wil zeggen dat het onmogelijk is de toegevoegde gegevens te veranderen – daarom wordt de oplossing beschouwd als een van de veiligste ter wereld wat de opslag van informatie betreft. Bouw transport 

Zodra de gegevens zijn ingevoerd en gevalideerd, worden zij onderworpen aan een opeenvolging van versleutelingen die onmogelijk te breken zijn. Het validatieproces van Bitcoin is zo complex dat de grafische voorstelling ervan lijkt op kettingblokken, waaraan het gereedschap zijn naam dankt. Bouw transport 

Hoe werkt blockchain in de logistiek? 

Hoewel Blockchain is ontstaan als een ondersteunend instrument in de financiële sector, is het al door verschillende segmenten gebruikt. Omdat het een dienst uit het publieke domein is, maakt hij transacties mogelijk zonder dat daarvoor voorschriften nodig zijn, en dat is zeer voordelig. 

Dankzij de mogelijkheid om gegevens te registreren met behulp van privé- en gedeelde computers, is de technologie van grote waarde gebleken voor de sector transport & logistiek, omdat zij een grotere wendbaarheid en veiligheid van de operaties mogelijk maakt. 

Wat zijn de voordelen van Blockchain? 

Wendbaarheid in de processen 

Met Blockchain wordt de bureaucratie aanzienlijk verminderd. Door de toepassing van het instrument hoeven alle deelnemers aan de operatie geen verschillende communicatiekanalen te gebruiken om belangrijke informatie te controleren, maar hebben zij slechts toegang tot één enkel systeem. 

Dit is essentieel om interne en externe processen te versnellen, aangezien alle ingevoerde gegevens veilig en geldig zijn. 

Kostenverlaging 

We weten al dat het instrument als een onveranderlijk grootboek is. Op die manier kan niet worden herschreven wat reeds tussen de partijen is overeengekomen en bekrachtigd, zodat vanaf dat moment nieuwe informatie moet worden gegenereerd. 

Deze hoge veiligheid maakt het mogelijk dat vele validaties in banken en notariskantoren overbodig zijn, waardoor de processen niet alleen sneller verlopen maar ook minder kostbaar worden. Het is een geweldige manier om de kosten te beperken zonder afbreuk te doen aan de veiligheid van de overeenkomsten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *