Betonmatten: uitstekende wapening van beton

Betonmatten

Beton is uiteraard een materiaal dat bekend staat om z’n kracht, stevigheid en hardheid. Daardoor is het een geliefd materiaal in de bouwwereld. Toch is vooral bij het funderen van gebouwen het niet voldoende om alleen beton te gebruiken. Dit beton moet namelijk gewapend zijn om de vereiste stevigheid en stabiliteit te hebben. Voor deze wapening kunnen stalen matten worden gebruikt. Deze worden ook wel betonmatten genoemd. In wezen kun je deze matten zien als een net van aan elkaar gelaste staven. Waarom deze wapening zo belangrijk is en hoe ze worden geproduceerd, dat lees je hieronder.

Betonmatten

Waarom zijn betonmatten zo belangrijk?

De fundering is bij elk gebouw misschien wel het belangrijkste aspect. Een matige fundering zorgt er immers voor dat het gebouw niet veilig is om in te verblijven. Bedenk je daarbij dat op een gebouw drukkrachten en trekkrachten worden uitgeoefend. Beton is het ideale materiaal om deze drukkrachten op te vangen, maar voor het opvangen van trekkrachten is meer nodig. Daar dienen betonmatten voor. Bij ieder gebouw moeten weer de correcte hoeveelheden, afmetingen en proporties berekend worden. De lengte en dikte van de staven van de betonmatten zijn hierbij ook belangrijk. Voordat men aan de productie begint is er dus al heel wat rekenwerk aan vooraf gegaan.

Hoe worden betonmatten geproduceerd?

Betonmatten bestaan voornamelijk uit betonijzer dat meestal uit afgedankte goederen wordt gehaald. Te denken valt hierbij aan auto’s, witgoed en hekwerken. Handig, want zo krijgen deze grondstoffen een tweede leven. Wanneer deze grondstoffen eenmaal herwonnen zijn, worden ze in speciale hoogovens verhit. Dit levert een ketting van reacties op met als resultaat vloeibaar staal. Wanneer staal vloeibaar is, kun je het in de vorm ‘kneden’ die je wil. Bij betonmatten gaat het uiteraard om rechthoekige en langwerpige staven. Als deze staven zijn gevormd worden ze nog eens verhit. Dit om ervoor te zorgen dat ze in de correcte diktes kunnen worden verwerkt en om er uiteindelijk betonmatten van te maken.

Betonmatten

 

Standaardmatten

Als je aan de hand van bovenstaande informatie denkt dat alle betonmatten hetzelfde zijn, dan heb je het mis. Toch is het wel zo dat zogenaamde standaardmatten het vaakst worden gebruikt in de bouwwereld. Standaardmatten hebben de diktes en afmetingen die in de bouw het vaakst nodig zijn. Bovendien kun je deze relatief gemakkelijk aan elkaar vastmaken, wat het werktempo uiteraard ten goede komt. Ook zijn standaard betonmatten altijd beschikbaar én zijn de prijzen ervan gunstig.

Gepersonaliseerde betonmatten

Het liefst zou je voor de makkelijkste methode gaan en dus altijd voor standaardmatten kiezen, maar uiteraard is dat niet altijd mogelijk. Bij sommige bouwwerken of delen van gebouwen zijn standaardmatten nu eenmaal niet bruikbaar. In dat geval zul je op zoek moeten naar een specialist die betonmatten op maat ontwerpt en produceert. Natuurlijk duurt hierdoor het bouwproces langer en wordt het er ook niet goedkoper op. Wel is het een voordeel bij op maat gemaakte matten dat je zeker weet dat deze precies passen. Je hoeft dus geen materiaal los te halen en weg te gooien.