Bedrijf starten met weinig geld? Dat kan!

Heel veel mensen stellen de start van hun eigen bedrijf uit, onder andere door hun eigen perfectionisme: de website moet perfect, de dienstverlening moet perfect, de prijs – eigenlijk alles. Vaak is het grootste probleem het startkapitaal. Maar voor een heel groot deel heb je eigenlijk helemaal geen startkapitaal nodig en kun je zo beginnen!

Je kunt beginnen met een website waar je hosting en een template voor nodig hebt wat je rond de 50 euro per jaar zal kosten. Daarnaast kun je je logo via Fiverr goedkoop laten designen, waardoor je niet meer dan een paar tientjes hoeft te besteden aan je logo. Met een website en een logo kom je al heel erg ver!

Leren door te doen

Vaak steekt juist de meeste tijd en energie in de website, marketing en social media. Juist bij deze zaken – voornamelijk met social media – leer je door te doen. YouTube is daarbij ook een erg handig middel om van anderen te leren en de tactieken zelf te testen. Dit zal je natuurlijk veel tijd kosten, maar geen geld!

Overige tips

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van gratis software. Zo kun je voor design Canva gebruiken
  • Maak gebruik van software pakketten die een 30-dagen trial hebben en kijk of het wel het product is dat bij jou en je bedrijf past
  • Mocht je geld uitgeven, geef het dan uit aan een goede verzekering. Zie bijvoorbeeld beterverzekeren.nl
  • Beoordeel eerst de vraag naar je diensten, kijk wat de vraag is. Op basis daarvan kan je nog kijken of je dingen moet veranderen. Zo bespaar je onnodige kosten en tijd