Auto importeren

Je bent aan het bedenken of je een auto gaat importeren of een gaat aanschaffen in Nederland zelf. Echter, ben je nu aan het twijfelen wat voordeliger en gunstiger zou zijn. Lees hieronder verder hoe je dit tegenover elkaar kunt wegen door bijvoorbeeld de BPM te berekenen en hoe je dit kun doen.

Wat houdt BPM in?

BPM staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Dit houdt in dat er voor elke geïmporteerde auto of auto dat in Nederland wordt gekocht, belasting betaald moet worden. Echter is het zo dat de hoogte hiervan afhangt van verschillende factoren, waaronder wat voor auto en de CO2 uitstoot ervan. Door middel hiervan kun je dan ook in principe een keuze maken of het een gunstige optie is om te importeren of niet.

BPM berekenen

Bij het bepalen van de hoogte van het BPM bedrag spelen er een aantal factoren een rol. Eén van de factoren is de CO2 uitstoot van het desbetreffende voertuig. Hoe hoger de CO2 uitstoot van de auto, hoe meer belasting hierover betaald moet worden. Overigens kan het ook afhangen of het een dieselmotor heeft of niet. De bedragen hiervoor kunnen ook enorm verschillen.

Wat ook een rol speelt bij de BPM is de nettoprijs van de auto dat is geïmporteerd of gekocht. Heb je er extra accessoires bij gekocht of is het voertuig uitgerust met extra opties? Dan kan dat ook berekend worden bij het bedrag en dus kan het wat duurder uitvallen.

Daarnaast kan het soort voertuig ook een effect hebben op het bedrag van de BPM. Zo kan er onderscheid worden gemaakt tussen gloednieuwe voertuigen en reeds gebruikte voertuigen. Is de gekozen auto tweedehands? Dan is de kans groot dat je uitkomt op een gunstiger BPM bedrag. 

Bedrag berekenen: zelf of hulp?

Met behulp van de bovenstaande factoren is het uiteindelijk mogelijk om tot een bpm bedrag te komen. Mocht je dit zelf willen berekenen, dan kun je gebruik maken van de online calculator. Deze worden regelmatig aangepast en is ook makkelijk te vinden op de website van bijvoorbeeld de Belastingdienst. Mocht dit toch lastig zijn en heb je niet voldoende informatie om de bpm te berekenen dan kun je altijd nog een specialist inschakelen bij een autodealer. Niet alleen kan een specialist informatie verschaffen, maar ook adviseren waar nodig. Ook kun je hiervoor een kijkje nemen op importautos.nl.